Cursussen


Bridge een gezelschapsspel met gezelligheid als troef


Bridgen is dus een leuk gezelschapsspel dat iedereen, die een beetje kennis heeft van kaarten, kan leren. Dat geldt voor jong en oud en het is echt niet nodig om veel voorkennis te hebben van kaarten. Een beetje is al voldoende. De bridgeregels worden op cursussen van LBC bijgespijkerd door docent Henk Klaver, die dat al vele jaren op vakkundige wijze doet.


Cursisten kunnen voor een relatief laag bedrag met hem aan de slag in de rustieke locatie Erve Kraesgenberg, tevens de accommodatie waar de vereniging haar onderkomen heeft. Veel nieuwelingen konden de afgelopen seizoenen na een jaar al met mensen van eigen niveau deelnemen aan de competities zoals eerder gemeld op de dinsdagmiddag.


De club, die de contributie laagdrempelig houdt, heeft op beide dagen ondanks de jaarlijkse groei nog ruimte voor nieuwe leden. Voorzitter Theo Wigger kan niet vaak genoeg benadrukken, dat de gezelligheid bij de LBC voorop staat. Om die redenen heeft LBC, met afstand de grootse bridgeclub van Losser, zich niet bij de nationale bond aangesloten waar volgens Wigger strenge richtlijnen gelden.


“Dat wil niet zeggen dat wij ons niet aan de regels houden. Voor ons is het belangrijk dat de mensen in een ontspannen sfeer leuk met elkaar spelen. Gebleken is dat onze leden zich daarbij ook het prettigst voelen. Zij, die toch meer willen kunnen deelnemen aan een van de vele toernooien die onze regio rijk is.”


Om de spelvreugde en gezelligheid te onderstrepen houdt de club jaarlijks een bridgedrive waarvoor de deelnemers zich naar verschillende horecagelegenheden in het dorpscentrum verplaatsen om zich te meten met clubleden op eigen niveau.


Wigger zegt dat bridgen een spel is dat iedereen -jong of oud- kan leren.


“Bij ons speel je allemaal op je eigen niveau met een vaste partner. Daarin onderscheidt bridgen zich van de meeste andere kaartspelen. Andere verschillen zijn dat je bij bridgen de slagen, die je wilt halen door te bieden, van tevoren moet aangeven en dat je zelfs met een slechte kaart in de hand kunt winnen. Goed kijken en tellen en niet teveel gokken, dan lukt het best”. LBC telt ruim 100 leden en bestaat bijna halve eeuw


Docent Klaver bezweert dat veel van zijn cursisten na een jaar al een aardig kaartje kunnen leggen en zich enthousiast verder bekwamen in de bridgesport. De LBC biedt die mogelijkheid met vervolgcursussen.


“Bridgen is een internationaal spel. Anders dan met bijvoorbeeld kruisjassen of klaverjassen, ontmoet je overal wel mensen die trek hebben in een spelletje bridge. Een mooie manier om je sociale contacten te verbreden”, waarmee Wigger mensen uitnodigt lid te worden van LBC.